Lex Kamilek a ochrona małoletnich w prawie partykularnym Kościoła rzymskokatolickiego w Polsce - Mazurkiewicz, Dariusz (Warszawskie Studia Teologiczne, 2025)
Ustawodawca polski nowelizując ustawę z dnia 13 maja 2016 r. o przeciwdziałaniu zagrożeniom przestępczością na tle seksualnym i ochronie małoletnich do podmiotów zobowiązanych do stosowania zawartych w niej przepisów zaliczył pracodawców i innych organizatorów w zakresie działalności związanej z rozwojem duchowym małoletnich. Podmioty te zostały zobligowane do dopuszczania do pracy i działalności z małoletnimi osoby uprzednio sprawdzone w Rejestrze Sprawców Przestępstw na Tle Seksualnym i po odebraniu od nich zaświadczeń z Krajowego Rejestru Karnego w zakresie przestępstw określonych w rozdziale XIX i XXV k.k., w art. 189a i art. 207 k.k., oraz w ustawie z dnia 29 lipca 2005 r. o przeciwdziałaniu narkomanii. Ponadto, na placówki religijne i podmioty prowadzące działalność w tym obszarze nałożono obowiązek wprowadzenia standardów ochrony małoletnich. Tym samym jako adresatów ustawy wskazane zostały podmioty Kościoła katolickiego. Przystępując do realizacji ustawy dysponowały one przepisami prawa kanonicznego, zarówno powszechnego, jak i partykularnego, dotyczącymi ochrony osób małoletnich i bezbronnych. Miały również do dyspozycji szeroki wachlarz programów prewencyjnych opartych na wskazaniach Stolicy Apostolskiej i Konferencji Episkopatu Polski, które zostały przygotowane przez instytucje powołane do ochrony małoletnich. W celu wypełnienia obowiązków nałożonych przez polskiego prawodawcę, na bazie wcześniejszych unormowań, opracowany został wzór standardów mogących znaleźć zastosowanie w praktyce różnych podmiotów kościelnych. Zawiera on wskazania dotyczące sposobu pracy wychowawczej, reakcji na przestępstwa i niedozwolone zachowania oraz zalecenia o charakterze prewencyjnym. Wskazania te niejednokrotnie szerzej ujmują zakres ochrony małoletnich, niż wymaga tego polski prawodawca. Ponadto, przedmiotem ochrony czynią również dorosłych bezbronnych, widząc w nich osoby szczególnie narażone na przestępstwa i nadużycia na tle seksualnym. Takie propozycje czynią podmioty Kościoła katolickiego zdolnymi do realizacji ustawy o przeciwdziałaniu zagrożeniom przestępczością na tle seksualnym i ochronie małoletnich.