Reflection on the Meaning of Humanum as Wojtyla’s Answer to the Challenge of Technological Age - Duda, Łukasz (Warszawskie Studia Teologiczne, 2025)
Artykuł ten ma na celu pokazanie znaczenia refleksji Wojtyły na temat człowieka jako odpowiedzi na pytanie o mentalność technologiczną. Podczas gdy myślenie technologiczne osłabia lub nawet eliminuje związek między etyką a antropologią, podejście Wojtyły do kwestii moralnych zasadniczo je łączy. Krytyczna analiza tekstów Wojtyły pokaże, że stawką w decyzji o osłabieniu lub wyeliminowaniu tego związku jest sama idea człowieczeństwa.