Tajemnica samoświadomości Jezusa Chrystusa w ujęciu François Dreyfusa - Kostrzewa, Piotr (Warszawskie Studia Teologiczne, 2025)
Niniejszy artykuł zgłębia problem samoświadomości Jezusa Chrystusa w kontekście Jego boskości, opierając się na książce François Dreyfusa OP Czy Jezus wiedział, że jest Bogiem? Analizuje dwa hipotetyczne scenariusze – brak wiedzy Jezusa o swoim Bóstwie oraz jej stopniowe ujawnianie się w trakcie Jego życia – wraz z ich konsekwencjami dla wiary chrześcijańskiej i doktryny Soboru Chalcedońskiego (451 r.). Praca ukazuje harmonię samoświadomości Jezusa z tradycją Kościoła, czerpiąc z Ewangelii Jana, kontekstu historycznego judaizmu I wieku, świadectwa cudów, refleksji ojców Kościoła oraz myśli współczesnych teologów. Łączy rygor egzegetyczny z głębią filozoficzną i teologiczną, oferując precyzyjne, spójne i wszechstronne ujęcie tej fundamentalnej tajemnicy wiary.