Relacje pomiędzy błogosławionym ks. Kardynałem Stefanem Wyszyńskim (1901–1981) a ks. rektorem KUL Antonim Słomkowskim (1900–1982) w świetle zapisków Pro memoria księdza prymasa i innych, mało znanych dokumentów - Warzeszak , Józef (Warszawskie Studia Teologiczne, 2025)
W artykule autor przedstawia bliskie relacje, jakie łączyły błogosławionego Księdza Prymasa Stefana Wyszyńskiego z ks. Antonim Słomkowskim, rektorem i odnowicielem po II wojnie światowej Katolickiego Uniwersytetu Katolickiego w Lublinie. Opracowanie to opiera się na mało znanych dokumentach archiwalnych, zachowanych w IPN, a nade wszystko na wydanych Pro memoria ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego. Dzięki temu czytelnik otrzymuje obraz dwóch osób niezwykle zasłużonych dla Kościoła w Polsce, ale też obraz prześladowań, na jakie Kościół był wystawiony przez komunistów.