Can. 1399 nel processo di ultima riforma del Libro VI CIC - Kłosiński, Dariusz (Warszawskie Studia Teologiczne, 2025)
Kan. 1399 KPK to norma karna która zajmuje szczególne miejsce w Kodeksie Prawa Kanonicznego. Jej wyjątkowy charakter wynika przede wszystkim z ewidentnego rozdźwięku pomiędzy dyspozycją kanonu a zasadą legalizmu wyrażoną w formule nullum crimen, nulla poena sine lege poenali previa. Podczas ostatniego procesu reformy kościelnego prawa karnego, zakończonego promulgowaniem nowej Księgi VI KPK, dyskutowano możliwość nowego zredagowania Zasady ogólnej. Pomimo propozycji obecnych w Projekcie zmian (Schema), Ustawodawca zdecydował zachować kanon w formie promulgowanej w kodeksie z 1983r. Artykuł prezentuje rys historyczny procesu ostatniej reformy kan. 1399, analizuje propozycje modyfikacji przedstawione w Schema oraz przedstawia możliwe powody dla których norma nie została zmieniona w tekście promulgowanym nowej Księgi VI KPK.