Godnym być a godnym stawać się. Rozumienie godności ludzkiej w perspektywie deklaracji Dignitas infinita - Wysocki, Artur (Warszawskie Studia Teologiczne, 2025)
Tekst artykułu zawiera próbę integralnego opisu pojęcia godności człowieka, uwzględniając perspektywy różnych dyscyplin naukowych, w tym filozofii, teologii, socjologii, psychologii i pedagogiki, ale także odwołując się do różnych paradygmatów poszczególnych dyscyplin. Punktem wyjścia i inspiracją dla niego była deklaracja Dignitas infinita z 2024 r., która jest też głównym punktem odniesienia zawartych w artykule rozważań. W tekście znajdują się odwołania do wielu innych dokumentów magisterium Kościoła. Podjęta została w nim kwestia definicyjna, opisane cechy wyróżniających godność człowieka, zwłaszcza jej charakter absolutny czy integralny, jak również kształtowanie godności człowieka perspektywie historii zbawienia oraz w życiu poszczególnej osoby.